Det historiskfiktivepsykiske stedet Duckburg (Andeby).

-----------------------------------


Dette er resultatet av en Workshop med Erlend DokkenNISS Visuell kunst 6 jan 2012
STED.


-----------------------------------
Etter det vi gjennomgikk om det kunstneriske begrepet "STED", stanser jeg opp ved den fiktive stedsplasseringen og/eller det ikke-reelle plasserte sted. Jeg fant ut at jeg ville prøve ut en helt annen type arbeid og hadde bare to dager på meg, så mulige stavefeil, kommafeil og slett forskning ligger på mine skuldre. "Det mer eller kanskje mindre fiktive stedet Duckburg" er avgitt i muntlig form.




Det historiskfiktivepsykiske stedet 
Duckburg (Andeby).

Dessverre har jeg ikke tid til å gå nærmer inn på de fleste Duckburgborgers personlighet eller historie, med noen unntak må gjøres av stedsmessige og dimensjonelle grunner.

Perioden jeg tar for meg strekker seg fra
Urdonaldismen:
(donaldismus antiquus optimus maximus)
(1948–1952)
og til 
Den syntetiske klodrisme:
(donaldismus modernis clodrismosyntheticus)
(1971– )

Her avgrenset til ca 1995.

Det er inne i vår fantasi, godt hjulpet av tegnernes og manusforfatternes egen psykiske og fysiske ideverden at Duckburg, som vi kjenner det i dag ble tegnet og skapt av Carl Barks i 1943.

Beboerene selv, mener at Duckburg ble grunnlagt av Cornelius Coot (Kornelius Kvakk).


Selve stedet er i følge Barks påstand beliggende i Calisotta, 
Et sted det er umulig å finne på kart eller andre kjente undersøkelser i vår dimensjon.

I den første filmen om skikkelsen Donald Duck, ser vi en helt annen person med en mer pubertalmentalitet i seg enn i dag.




Han har en mye større nebblengdemål [RLK],
er villere og med et mindre sofistikert temperament enn det vi kjenner fra i dag.


Bilde nedenfor som er det sentrale bilde i min egen forskning.

"Den hvite flekken på kartet"



Begrepene tid og rom finnes
eller finnes ikke.

 For Duckburg og byens innbyggere er i tidsaspektet nesten som oss homo sapiens (mennesker),
i små forandringer, med hensyn til alder, klær og arkitektur.


Der Vi i vår tid -etter hvert- får en aldersdement forandring
så går denne utrolig mye langsommere eller tregere enn i Duckburg.


Sammeligningen kan defineres med at 1. hundeliv  er 7. menneskeår.

I prisippet kan mennekste ha ganske mange hunder fra det blir født og til det fyller 110 år.


Det er påfallende at utviklingen gjennom tiden viser utrolig mange fasetter av Duckburg,
Dimensjonalt pulserer byen fram og tilbake.
Bygninger forsvinner og oppstår igjen.


Scroog McDuck (SkrueMcDuck) bor tidvis i en dyr herregård og tidvis i en kontorbygning full av arkiver, historiske gjenstander. Men først og fremst penger, også kalt pengebingen.

Det kan reises et viktig spørsmål om Duckburg kvantefysisk har kommet adskillig lenger enn oss, med en tilstedeværende fler-dimensjonell aksept av virkelighet.

Begrepet DAD "Den Anden Dimensjon" er i alle fall tydelig for oss.

Dimensjoner:

-Dimensjon 0.
Leseren: - som betrakter den Duckologiske verden.

-Dimensjon 1
Den "Duckologiske verden" hvor den sentrale hovedperson er en pengepusser og tidvis smørfabrikkarbeider Donald Duck (Donald Duck) og stedet hans nære familie og omgangskrets har sin eksistens.

-Foreløpig Dimmensjon 2
Den Musologiske verden, bestående av detektiven og journalisten Mickey Mouse, (Mikke Mus) Som består av ham og hans venners spesielle synliggjøring.

(Det kan virke som om det i den Musologiske verden, eller sted, har en større stabilitet i sin dimensjon enn i den her definerte 1. dimensjon. Trenger mer forskning.)

Et eksempel er politimester Chief O'Hara (Politimester Fiks) og byens ordfører (ukjente navn) som er en mer konstant skikkelser mens det i den Duckologiske verden er en stadig utskifting i full fart av politimestre og forskjellige ordførere. Men her også er det enkelt utskiftinger av politimestere så det kan defineres att tiden pulserer.

Samtidig så ser vi at tidsdimensjonene plutselig smelter sammen. Kvantefysisk er den Duckologiske og den Musologiske verden møtestedet ved viktige begivenheter som feiring av høytider og andre store arrangementer og de uendelige prisutdelingene.

I de fleste tilfeller av denne sammensmeltingen er det i 94,2% de Musologiske som går ut av sin dimensjon. Det meste i denne korte sammensmeltingen finner altså sted i den Duckologiske dimensjonen.

Dimensjonen "tid".
Er et gjennomgående problem som drøftes i hele denne oppgaven. Men ett underpunkt skal nevnes.

Religion:
Vi fastslår i denne oppgaven att det ikke finnes egne barn hos befolkningen, med ett unntak: Goofy´s sin sønn.

Heller ikke er det noen av innbyggerne som offentlig utøver religiøs praksis. Men det observeres kirkelignende bygninger disse sees gjerne i større oversiktsbilder eller som bakgrunn i en anonym blåfarge lik Twitters blå fugl. Men det er ett stort unntak, og det er Notre-duck katedralen som ligger på nordkysten av Duckburgelven nær parken og museet i det historiske sentrum av byen. Arkitekt var Henry Quackett.



Derimot er Thanksgivning det nærmeste en kommer ett rituelt kanibalistisk offermord, og et

t hittil mystisk kanibalistisk fenomen som ikke er kjent fra tilsvarende tegneseriesamfunn: 

Thankgivnings-oferet.


Her advares det mot ekstreme sterke ilder:





et hittil mystisk kanibalistisk fenomen, hvor en kan se Duckianerne spise kalkun til jul.



Den neste enstripen har tittel: "scmd43" Da er det Vår tese att dette definerer "S.Mc Duck. Thanksgivning 1943. 
alternativt: fetter Anton.

I denne religionen er gjenfødelsen over hode ikke nevnt eller av interesse. Dette er interessant sett i relevanse til usårligheten som oppstår i de heftigste slosskampene, speilglassruter som noen går gjennom eller flygler som faller i hodet på noen. I Neste rute har de smerte, plaster og et enormt bruk av bandasje, mens denne allerede i neste rute kan være borte.




De Musologiske var ikke tilstede når bilde ble tattt

Et annet uuforsket fenomen er fertiliteten hos innbyggerne. 
Hva denne fertiliteten skyldes vites ikke, men den kan ha sammenheng med påvirkning av div. kjemikalier som for eksempel fra oppfinneren Gyro Gearloose (Petter Smart) virksomhet, eller Duckianerenes funn av ungdomskilden. 
Jeg har ikke funnet noe om bruk av barbiturater, alkohol el. 

Derimot fremkommer ved sjelden gitte anledninger bruk av piller, trolig type Valium/Paracetamol. 

Det finnes i begge dimensjoner en haug med nieser og nevøer. Disse må komme fra andre steder enn innenfor Duckburg. Det hender også det dukker opp damer med barnevogner, og hunder som går tur med hunder. Det kan anes at det finnes et påbud om bruk av P-piller i Duckburg siden Ducburgianerene ikke får barn (se ovenfor om ungdomskilden). 

Unntak vises i den Musologiske verden hvor Gofy (Langbein) i riddertiden var gift med Princess Penelope, til vanlig bare kalt Penny, og sammen fikk de sønnen Max. Langbein ble sørgelig nok senere enkemann. Et annet viktig unntak er skogens Lupusfamilie som består av far Store Ulv og sønn Lille Ulv. Her kan også sees en farmor av og til. Lille Ulv er sansynligvis SusScrofaDomesticusofil og vegetarianer.

Black Pete / Peg-Leg Pete, (Svartepetter), Musologiens hovedperson Mickey Mouse's alter ego, har også en sønn Percy P. Percival (P.J) og lever i et fritt forhold til Peg (Petra).

Om det her oppstår en ny dimensjon for de to sist nevnte, er mat for videre forskning.

Helt tilslutt vil jeg peke på at det muligens finnes, en til nå ukjente siste dimensjon, som jeg vil kalle "animalis-dukologis-nocte".

Her er nattsiden, som vi homosapiens også har. Det ville vært naturlig at Donald Ducks nevøer Huey, Dewey and Louie (Ole, Dole og Doffen)* lager grafitti, Dollys nieser (ukjente opprinnelige navn) Hetti, Netti og Letti blir smelt på tjukken, onkel Skrue er en rå ond og kvalm kapitalist og Donald Duck har blitt alkoholiker, innlagt på på lukket avdeling med diagnosen  Dissosiativ identitetsforstyrrelse  med en idè om at han både er Donald og Fantdonald.

Hva med puling, grov vold uten noen form for blodsutgytelse, kjæresteri og religion i Duckburg? Det håper jeg å komme tilbake til.

Jeg konkluderer at alt pulserer i Duckburg, og begrepet tid, sted og dimensjoner flyter sammen til det kosmos stedet Duckburg er.









* på Mandarin kinesisk heter de: 休易,杜易和路易


























Noen kilder:
http://donaldistene.no/
Roger Robberstad: Mitt eget hode (ikke publisert)
John Gisle: Donaldismen, ANDen» (og lett revidert) utgave på Gyldendal Norsk Forlag høsten 2006.
Fagbladet "Donaldisten"
Fagbladet “gammeldonaldismens venner”
Minst mulig wikipedia.
Store Norske Lexikon

Kommentarer

  1. :-D Her er det mye for en hvær donaldist eller tidligere donaldist. Hva med avsløringene i den lille boken du fikk av med når det gjelder Donalds litt mer utforskende sider når det gjelder Dolly. Ikke helt ventet, men desto mer spennende.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg